leerling bij koelinstallatie

Van beginner tot professional

Werken in de koude- en klimaattechnische sector is gevarieerd. Een monteur installeert, repareert en onderhoudt bijvoorbeeld ijsbanen en skipistes, koel- en vrieshuizen of koelvitrines in horeca en supermarkten. Maar daar houdt de koudetechnische wereld niet op. Bijna geen product in de wereld is gemaakt zonder techniek uit de koude- of klimaatsector, zelfs vliegtuigen en schepen.

Naast de koudetechniek installeert, repareert en onderhoudt de monteur ook airconditioning en geavanceerde klimaatbeheersingssystemen bij woningen, winkels en kantoorgebouwen. Een comfortabel binnenklimaat wordt in Nederland steeds belangrijker en wordt in steeds meer gebouwen toegepast. De uitdaging is dit zo energiezuinig en zo duurzaam mogelijk te doen, bijvoorbeeld door het installeren van warmtepompen, dat ook het domein is van de monteur koude- en klimaattechniek.

 

Het vak Koudetechniek en Klimaatbeheersing

De monteur koude- en klimaattechniek vindt je overal en is een echte specialist. Geen supermarkt wil dat zijn koudesysteem uitvalt, een vrieshuis moet er nog minder aan denken, en schaatsen op een laag water wil je natuurlijk voorkomen. Werk je aan het binnenklimaat, dan heeft dit direct gevolgen voor het welzijn van mensen. In een optimaal binnenklimaat voelen mensen zich prettiger en presteren zij beter. Jij kunt zo’n specialist worden.

Wie zich bezighoudt met koude- en klimaattechniek heeft zowel te maken met elektrotechniek als met werktuigbouwkunde. Je bent bezig met technische hoogstandjes, het is afwisselend en zelfstandig werk en er zijn veel doorgroeimogelijkheden. De beloning is bovendien goed en vaak krijg je van de zaak een eigen bus mee.

 

Het beroep Koudetechniek en Klimaatbeheersing

Bij de erkende MBO opleiding bij GOº, centrum voor koude en klimaat werk je en leer je gelijktijdig. Na een bepaald aantal weken werken kom je telkens een periode van een week naar het opleidingscentrum in Ede voor theorie- en praktijklessen. Hier kun je gratis overnachten. 

De BBL opleiding duurt twee jaar. Twee jaar gegarandeerd een baan en een inkomen. Als je een van beide opleidingen met succes hebt afgerond kun je gaan werken bij het bedrijf waar je de opleiding hebt doorlopen, of een ander bedrijf in de sector, maar als je nog meer in je mars hebt kun je ook kiezen voor een vervolgopleiding.

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: