Eerste monteur koude- en klimaatsystemen

Kies een niveau
Niveau 3

De eerste monteur koude- en klimaatsystemen is werkzaam binnen zowel kleine als grote koudetechnische bedrijven. Koudetechnische bedrijven voeren werkzaamheden uit binnen alle marktsegmenten in zowel binnen- als buitenland. De activiteiten worden uitgevoerd aan zowel kleine tot middelgrote conventionele en industriële koude en klimaatsystemen, airconditioning- en warmtepompsystemen. De activiteiten worden uitgevoerd in met name de industriële en commerciële koude- en klimaattechniek.

Wat ga je leren tijdens de opleiding?

De eerste monteur koude- en klimaatsystemen legt commerciële en industriële koude-en klimaatsystemen aan. Hij/zij begeleidt onderaannemers bij uit te voeren montagewerkzaamheden. Is in staat om de NOBO te begeleiden en vertegenwoordigt het bedrijf tijdens bouwvergaderingen.

 • 6297,- excl. BTW (per jaar)
 • 2 jaar
 • Niveau 3
 • Crebonummer 25561

Leren in de praktijk

Na een bepaald aantal weken werken kom je telkens een periode van een week naar het opleidingscentrum in Ede voor theorie- en praktijklessen. Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden om (beroeps) problemen goed en creatief op te lossen.

 
 
 

Wij vinden jouw werkplek

Bij de erkende mbo-opleidingen van opleidingscentrum GOº, werk je en leer je gelijktijdig. GOº helpt jou bij het zoeken van een werkplek in de buurt van je woonplaats. Naast dat je de opleiding volgt heb je een arbeidsovereenkomst en ontvang je salaris. Daarnaast hoef je je vaak geen zorgen te maken over de studiekosten, omdat deze bij de meeste BBL-opleidingen door jouw werkgever worden betaald.

Unieke locatie

De opleidingen vinden plaats in het Experticecentrum Koudetechniek van Aeres Tech in Ede. Het voordeel hier van is dat je traint op systemen waar je dagelijks in je werk mee te maken hebt. Alles wat je dezelfde dag leert kun je de direct toepassen in de praktijk.

 
 
 

Tijdens de opleiding worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Bereidt isolatie/installatiewerkzaamheden voor
 • Demonteren van koude-technische componenten, kabels/leidingen, isolatiemateriaal en afwerkmateriaal
 • Bepaalt de positie van koudetechnische componenten en route van kabels / leidingen
 • Aanleggen van kabels/leidingen
 • Plaatsen van koudetechnische componenten/isolatiematerialen
 • Beproeven van het koudetechnisch systeem
 • In bedrijf stellen van componenten en koudesysteem
 • Begeleiden van koudetechnische werkzaamheden
 • Afronden van bovenstaande activiteiten

Extra toegevoegd (Branche paspoort)

 • Coaching
 • BPV begeleiding

Toelatingseisen en vooropleiding

 • BBL 2, Airco/warmtepompmonteur of monteur koude- en klimaatsystemen
 • F-gassen cat.1
 • Kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor LBO, VBO of VMBO *
 • Theoretische leerweg: je hebt een diploma voor MAVO of VMBO *
 • Gemengde leerweg: je hebt een diploma MAVO-VBO of VMBO *
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de HAVO of het VWO met goed gevolg hebt doorlopen *
 • Je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
 • Aircomonteur (Installeren) (2)
 • Monteur elektrotechnische systemen (Installeren) (2)
 • Monteur koudetechniek (Installeren) (2)
 • Monteur werktuigkundige systemen (Installeren) (2)

 

Instroomschema Koudetechniek Opleidingscentrum GO

Meer informatie

 • Van beginner tot professional

  Werken in de koude- en klimaattechnische sector is gevarieerd. Een monteur installeert, repareert en onderhoudt bijvoorbeeld ijsbanen en skipistes, koel- en vrieshuizen of koelvitrines in horeca en supermarkten. Maar daar houdt de koudetechnische wereld niet op. Bijna geen product in de wereld is gemaakt zonder techniek uit de koude- of klimaatsector, zelfs vliegtuigen en schepen.

  Naast de koudetechniek installeert, repareert en onderhoudt de monteur ook airconditioning en geavanceerde klimaatbeheersingssystemen bij woningen, winkels en kantoorgebouwen. Een comfortabel binnenklimaat wordt in Nederland steeds belangrijker en wordt in steeds meer gebouwen toegepast. De uitdaging is dit zo energiezuinig en zo duurzaam mogelijk te doen, bijvoorbeeld door het installeren van warmtepompen, dat ook het domein is van de monteur koude- en klimaattechniek.

  De monteur koude- en klimaattechniek vindt je overal en is een echte specialist. Geen supermarkt wil dat zijn koudesysteem uitvalt, een vrieshuis moet er nog minder aan denken, en schaatsen op een laag water wil je natuurlijk voorkomen. Werk je aan het binnenklimaat, dan heeft dit direct gevolgen voor het welzijn van mensen. In een optimaal binnenklimaat voelen mensen zich prettiger en presteren zij beter. Jij kunt zo’n specialist worden.

  Wie zich bezighoudt met koude- en klimaattechniek heeft zowel te maken met elektrotechniek als met werktuigbouwkunde. Je bent bezig met technische hoogstandjes, het is afwisselend en zelfstandig werk en er zijn veel doorgroeimogelijkheden. De beloning is bovendien goed en vaak krijg je van de zaak een eigen bus mee.

  Bij de erkende MBO opleiding bij GOº, centrum voor koude en klimaat werk je en leer je gelijktijdig. GOº zorgt voor een werkplek in de buurt van je woonplaats bij een van de deelnemende bedrijven. Daar krijg je een persoonlijke leermeester toegewezen die jou in de praktijk begeleidt. Na een bepaald aantal weken werken kom je telkens een periode van een week naar het opleidingscentrum in Ede voor theorie- en praktijklessen. Hier kun je gratis overnachten.

  Je krijgt salaris en andere arbeidsvoorwaarden zoals afgesproken in de CAO voor het technisch installatie bedrijf. De weken dat je bij het opleidingscentrum je lessen volgt worden gewoon doorbetaald. Eventuele werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen worden je ook daar verstrekt. Je kunt na een start bij GOº direct aan de slag bij het bedrijf waar je gaat werken.

  De BBL opleiding duurt twee jaar. Twee jaar gegarandeerd een baan en een inkomen. Als je een van beide opleidingen met succes hebt afgerond kun je gaan werken bij het bedrijf waar je de opleiding hebt doorlopen, of een ander bedrijf in de sector, maar als je nog meer in je mars hebt kun je ook kiezen voor een vervolgopleiding als 1e monteur, inspectiemonteur of servicetechnicus.

 • Uw zoon of dochter is net klaar met het VMBO of met de HAVO, en u twijfelt over de beste voortzetting? Of is hij/zij al gestart met een MBO dagopleiding, en vindt hij/zij het zichtbaar niet leuk? Kies voor een leerwerktraject in de koude en klimaattechniek.

  Jongeren die via een leerwerktraject hun diploma halen en tegelijkertijd een vak leren in de echte praktijk hebben een streepje voor. Ze hebben karakter en doorzettingsvermogen, weten wat werken is en wat daar bij komt kijken, en hebben beduidend meer motivatie dan de student die een dagstudie volgt op het MBO. Kortom, voor werkgevers de ideale nieuwe medewerkers.

  Naast de beroepsopleiding wordt de deelnemer ook geschoold voor het branche paspoort. In het branche paspoort zijn extra eisen vastgesteld ten aanzien van scholing en houding. De werknemers die in het bezit zijn van het branche paspoort zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt.

  GOº is van de branche en werkt voor de branche. GOº is een vereniging zonder winstoogmerk, GOº heeft maar één doel: het opleiden van jonge mensen tot echte professionals in de koude- en klimaattechniek.

  Wij investeren veel in de begeleiding van onze deelnemers. De ervaring leert dat een strakke begeleiding van deelnemers leidt tot de beste prestaties en ook uitval voorkomt. In bijna 95% halen de deelnemers de opleiding binnen de gestelde termijnen.

 • Subsidieregelingen opleidingen & trainingen

  Voor u als ondernemer zijn een aantal subsidieregelingen mogelijk van toepassing. Dit kan een positieve stimulans zijn om uw medewerkers een van onze goed gekwalificeerde opleidingen of trainingen te laten kiezen om uw medewerkers op te leiden.

  RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland)

  Subsidieregeling Praktijkleren

  De subsidie bedraagt maximaal € 2.700,- per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats voor een BBL-leerling. Bekijk de voorwaarden op www.rvo.nl/subsidies-regelingen.

  OOM (Opleidings- en ontwikkelfonds voor de metaal)

  leerwerkbijdrage MBO on the Job

  De subsidie bedraagt € 2.500,- per jaar met een tijdelijke extra bijdrage van maximaal € 2.000,- per leerling. Er is daarnaast een diplomabonus van € 1.000,- per leerling. Bekijk de voorwaarden op www.mijnoom.nl. *

  OTIB (Opleidings- en ontwikkelfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf )

  Diverse subsidieregelingen

  Instroomreglement BPV (beroepspraktijkvormingsplaats)

  U kunt als werkgever per jaar voor een werknemer, die korter dan 24 maanden werkzaam is bij een bij OTIB aangesloten werkgever, een tegemoetkoming ontvangen. Voor 2015 bedraagt deze tegemoetkoming maximaal € 1.200,-.

  Opscholingsreglement BPV (beroepspraktijkvormingsplaats)

  Voor werknemers die langer dan 24 maanden werkzaam zijn bij een bij OTIB aangesloten werkgever, ontvangt de werkgever in 2015 éénmalig maximaal € 1.200,- .

  OntwikkelingsStimuleringsRegeling (OSR)

  Volgt uw werknemer een training en neemt u als werkgever de kosten voor uw rekening dan komt u wellicht in aanmerking voor de OSR. Voor de OntwikkelingsStimuleringsRegeling (OSR) geldt in 2015 een maximale tegemoetkoming van € 150,- per werknemer per kalenderjaar. Deze tegemoetkoming kan zowel individueel als collectief worden ingezet.

  OntwikkelingsStimuleringsRegeling Specifiek

  De tegemoetkoming OSR-Specifiek is de tegemoetkoming in de kosten van kennisontwikkeling van uw werknemer in de vorm van het volgen van een training (en eventueel examen) van de door OTIB vastgestelde lijst ”Opleidingen OSR-Specifiek”. De subsidie bedraagt maximaal € 200,- per werknemer per jaar (tot een max van 200 werknemers) naast de reguliere OSR. De volledige trainingslijst kunt u op de site van de OTIB vinden.

  Begeleiding door 55+

  Als werkgever kunt u een loonkostensubsidie krijgen voor (leerling) werknemer(s) die een BBL-opleiding volgen en die tijdens de opleiding begeleid worden door één of meerdere leerlingbegeleiders van 55 jaar of ouder. De loonkostensubsidie bedraagt maximaal € 3.376,- voor een periode van maximaal 14 maanden (gebaseerd op een full time dienstverband van tenminste 38 uur).

   

Waarom kiezen voor Opleidingscentrum GO°?

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: