Brandbare Koudemiddelen Veiligheidscertificaat B3 (exclusief examen)

Kies een categorie (meerdere opties mogelijk)
Natuurlijke koudemiddelen (ACB)

Brandbare koudemiddelen zijn thermodynamisch geschikt en vaak een praktisch alternatief voor synthetische koudemiddelen. Maar het zijn wel brandbare stoffen. Daarom heb je niet alleen technisch inhoudelijke kennis van koudesystemen nodig, maar moet je ook weten hoe je veilig aan deze koudesystemen werkt. In deze training ga je aan de slag met een koudesysteem met een inhoud tot 1 kg brandbare koudemiddelen.

Twee mannen bekijken en wijst naar warmtepomp
VNKK Vakmansschapsbewijs veilig werken met koudemiddelen
Twee mannen bekijken warmtepomp
  • 3 dagen basistraining
  • Veiligheidscertificaat

Voor wie is deze Brandbare Koudemiddelen training?

Deze training is bedoeld voor service-, storings- en onderhoudsmonteurs die veilig willen leren werken aan kleinkoeling, of airco- en warmtepompsystemen, met brandbare koudemiddelen met een koudemiddelinhoud tot 1 kg. Er wordt getraind op installaties met natuurlijke koudemiddelen zoals propaan, isobutaan, of propyleen.

Doel training Brandbare Koudemiddelen B3

Met het behalen van het veiligheidscertificaat is aantoonbaar dat je voldoet aan alle eisen volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer 3.16d en je op een veilige manier kleinkoeling, en airco- en warmtepompsystemen met brandbare koudemiddelen tot 1kg koudemiddelinhoud, kunt installeren, servicen en onderhouden en vervangen.

Voorkennis

Om aan deze training deel te nemen is voorkennis zoals een F-gassen cat.1 of 2 certificaat of een training Basis Koudetechniek of Koeltechnisch Vakman A verplicht.

In de training worden de volgende onderwerpen behandeld:

Theorie

  • Veiligheid;
  • De eigenschappen van brandbare koudemiddelen;
  • Lucht en vocht in het systeem;
  • Koeltechnisch schema, componenten en het h-log p diagram;
  • De eigenschappen van airco- en warmtepompsystemen;
  • Ontdooien in systemen met brandbare koudemiddelen;
  • Opslag, verblijf en classificering van brandbare koudemiddelen (risico’s en gasconcentratie);
  • Wet en regelgeving;
  • Werkkleding, vonkvrij gereedschap;
  • Veiligheid, noodplan, vluchtweg, werkvergunning, taak risico analyse, explosieveiligheidsdocument en logboek.

Praktijkhandelingen

Diverse praktijkopdrachten aan koudesystemen gevuld met brandbare koudemiddelen tot 1 kg koudemiddel.

Veiligheidscertificaat

Voor koudesystemen die zijn gevuld een systeeminhoud tot 1 kg brandbare koudemiddelen gelden eisen m.b.t. veiligheid, milieu en gezondheid. Deze werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden door een gecertificeerd monteur. Met dit veiligheidscertificaat kun je als monteur op een veilige manier koeltechnische werkzaamheden uitvoeren aan installaties gevuld met brandbare koudemiddelen tot 1kg koudemiddelinhoud en voldoe je aan alle wettelijke eisen.

Bijzonderheden

Met het behalen van het veiligheidscertificaat is aantoonbaar dat je voldoet aan alle eisen volgens het Activiteitenbesluit milieubeheer 3.16d en je op een veilige manier kleinkoeling, en airco- en warmtepompsystemen met brandbare koudemiddelen tot 1kg koudemiddelinhoud, kunt installeren, servicen en onderhouden en vervangen.

Uitvoeringspartner Aeres Tech is ook de examenlocatie. Het examen wordt afgenomen door STEK en gaat over het koudesysteem waarmee je tijdens de training hebt gewerkt. De examenkosten zijn niet bij de training inbegrepen en worden door STEK aan je werkgever gefactureerd. Je kunt het examen aanvragen bij STEK (www.stek.nl). Wij adviseren je om dit tijdig te doen.

Vervolgadvies

Wil je persoonlijk advies over een vervolgopleiding? Neem dan contact op met opleidingscentrum GOº: bel 088 020 6419 of stuur een mail naar info@opleidingscentrum-GO.nl

Contact

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u een vraag? De trainingsexperts van Opleidingscentrum GO helpen u graag!

Subsidies en vergoedingen

Er worden diverse subsidies en vergoedingen aangeboden voor bedrijven, deelnemers en medewerkers.

Waarom kiezen voor Opleidingscentrum GO°?

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: