Opleidingscentrum GO° en BITZER Benelux starten introductiecursus koudetechniek

Date

Opleidingscentrum GO° en compressorfabrikant BITZER slaan de handen ineen en starten begin 2023 een tweedaagse introductiecursus om mensen te enthousiasmeren voor de koudetechniek. “Met deze cursus richten we ons op een heel brede doelgroep”, aldus Ruud van Dissel, managing director van BITZER Benelux. “Iedereen heeft immers dagelijks met koudetechniek te maken, of het nu om airconditioning gaat, of om het behoud van voedselkwaliteit in de hele keten tussen productie en koelkast. We willen zoveel mogelijk mensen laten zien welke fantastische techniek erachter steekt.”

Om de introductiecursus te kunnen volgen, is geen specifieke voorkennis of opleiding nodig. “Iedereen met gezond verstand en interesse in hoe koeling tot stand komt, is welkom om deel te nemen”, aldus Van Dissel. “Zo wil een supermarktmedewerker wellicht meer weten over hoe de versproducten in de winkel koel worden gehouden, en kan een kantoormedewerker nieuwsgierig zijn naar de airco die voor een comfortabele werkomgeving zorgt. Met deze cursus willen we daar inzicht in geven, en aan een brede groep geïnteresseerden overbrengen hoe enorm leuk natuurkunde kan zijn.”

Uiteenlopende onderwerpen

Hoewel het nadrukkelijk om een introductiecursus gaat, komen in de twee cursusdagen alle aspecten aan bod die centraal staan in de koudetechniek, zoals drukken en temperaturen, koudemiddelen, energie-efficiëntie en de werking van compressoren en verdampers. “We behandelen ook onderwerpen die wat meer de diepte ingaan, zoals enthalpie en hoe je een h log p-diagram kunt lezen”, vertelt Van Dissel. “Daarbij zorgen we er uiteraard voor dat mensen zonder natuurkundige achtergrond het allemaal goed kunnen volgen. We werken met een groep van maximaal tien deelnemers, zodat iedereen genoeg aandacht krijgt en er volop ruimte is voor interactie en het stellen van vragen.” Naast dit theoretische deel wordt cursisten ook getoond hoe koeltechniek in de praktijk werkt. “Daarvoor beschikt het opleidingscentrum waar de cursus wordt gegeven bijvoorbeeld over een ‘kijkglasmodel’ van een werkend koelsysteem.”

Tekst gaat verder onder foto

Na afloop van de cursus krijgen deelnemers een bewijs van deelname dat aangeeft dat er inzicht is opgedaan in de basisprincipes van de koudetechniek. Wie na de twee cursusdagen een volgende stap wil zetten en een mogelijke loopbaan in het vakgebied overweegt, kan in gesprek met een adviseur van Opleidingscentrum GO° de mogelijkheden verkennen. Van Dissel: “De cursus is primair gericht op enthousiasmeren, en niet per definitie op het werven van zij-instromers. Maar als je mocht overwegen om een carrièreswitch te maken naar de boeiende koudetechnische wereld, is deze cursus bij uitstek een eerste stap. We juichen het natuurlijk toe als mensen zo enthousiast worden dat ze zelf ook een bijdrage aan ons mooie vakgebied willen leveren.”

Praktische informatie

De introductiecursus koudetechniek wordt georganiseerd door Opleidingscentrum GO° en de SCHAUFLER Academy by BITZER Benelux. Hij vindt plaats bij Opleidingscentrum GO° in Ede en beslaat twee volle dagen. De kosten voor deelname bedragen € 650 ex btw. Dit is inclusief koffie, thee en lunch, plus het cursusboek ‘Grondbeginselen van de koudetechniek’. Aanmelden voor de introductiecursus is mogelijk via de website van Opleidingscentrum GO.

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: