Erik Koevoet & Kees Oostrum

UWV als alternatieve werknemerspoel?

Date

Veel installatiebedrijven zoeken actief naar personeel, maar de aanwas lijkt beperkt. De druk op de arbeidsmarkt loopt hoger op. Maar veel ondernemers zien een onontdekte poel met potentiële werknemers over het hoofd: het UWV. 

Weinig mensen in de branche hebben zulk concreet zicht op de instroom van koeltechniekpersoneel als Opleidingscentrum GO° trainer Kees Oostrum. “Er is al dertig jaar sprake van een personeelstekort. De koudetechniekbranche wordt niet gestimuleerd en er wordt niet gereageerd op de vraag van de markt.” Jaarlijks verlaten gemiddeld zes- tot zevenhonderd medewerkers de branche, terwijl slechts driehonderd mensen instappen. Met lede ogen ziet Kees ondernemers de ellebogen uitsteken in hun zware zoektocht naar personeel.

Onbeviste vijver

Te midden van het duwen en trekken ziet Kees een vijver die over het hoofd wordt gezien. 

“Het UWV is een poel die nog niet wordt leeggevist” 

In Nederland hangt vaak een stigma rondom werkloos zijn. Voor veel bedrijven een reden om het UWV te vermijden – ongeacht het water dat aan hun lippen staat. Oostrum: “Maar wat als er een goede appel komt binnen lopen?”

Erik Koevoet & Kees Oostrum
Erik Koevoet (39) is een duidelijk voorbeeld van vindbare potentie binnen het UWV. Na een abrupte stop van zijn carrière als hotelmanager raakte hij werkloos. Bij Opleidingscentrum GO° nam hij deel aan een gesubsidieerd sectorplan tot beginnend monteur koudetechniek. Het sectorplan bestond uit vier weken bootcamp, gevolgd door vier weken stage. Binnen de technische sector had hij, noch zijn medecursisten ervaring. “Ik wist niet eens dat koudetechniek bestond”, deelt Koevoet op sarcastische toon. “Van de tien cursisten in het sectorplan vonden acht van hen werk in de koeltechniek”, vertelt Kees Oostrum trots. 

Inmiddels werkt Erik bij Frimex, waar hij de volledige koeltechniek verzorgt bij supermarkten in West-Brabant en Zeeland. 

“De variatie en uitdaging in m’n werk maakt het dat ik het hartstikke naar m’n zin heb. En je kunt altijd verder leren, het stopt nooit.” 

Na het afronden van het sectorplan klom Erik de ladder verder omhoog bij Opleidingscentrum GO°, door eerst niveau 2 af te ronden, gevolgd door niveau 3. “Volgend jaar start ik Ontwerp Koudetechniek installaties, niveau 4”, aldus een vastberaden Erik.

“30 jaar werk”

Volgens Kees Oostrum toont Erik Koevoet de ambitieuze potentie die zich in het UWV verschuilt. Kees adviseert ondernemers dan ook een bezoek aan het UWV. “Vraag eens of je een praatje mag houden over het bedrijf waar je werkt. Hang eens een flyer of poster op, net als dat je bij een VMBO doet”, ratelt de Opleidingscentrum GO° trainer door. “Schrijf erop: ‘ik garandeer je 30 jaar werk’!”

Een installateur die zijn blik voorbij de horizon werpt voorziet een drukke toekomst. Terwijl er jaarlijks meer collega’s vertrekken dan erbij komen, zal de energietransitie en bevolkingsgroei de arbeidsmarkt verder onder druk zetten. Om deze uitdagingen te trotseren kan de koeltechniekbranche zich weinig kieskeurigheid veroorloven. Wellicht dat een bezoek aan de UWV meer oplevert dan het vechten om de werving van de laatste man in de sector.

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: