Nieuwe subsidieregeling tilt kwaliteit koude- en klimaatbranche naar hoger niveau

Date

Voor bedrijven, medewerkers en zelfstandigen die werkzaam zijn in de koude-, klimaat- en warmtepomptechniek is een subsidie van 4,9 miljoen euro beschikbaar voor ontwikkeladvies, (bij)scholing en loopbaanbegeleiding. De regeling maakt scholing en begeleiding toegankelijker en stimuleert werkzoekenden om te kiezen voor een baan in de installatietechniek.

‘Nederland Leert Door’ 

De tijdelijke subsidieregeling ‘Nederland Leert Door’ van de Nederlandse overheid maakt het mogelijk om voor een gereduceerd bedrag trainingen, cursussen, ontwikkeladvies en begeleidingstrajecten te volgen. De regeling geldt voor bedrijven en medewerkers die werkzaam zijn in de koude-, klimaat- en warmtepomptechniek, of in de landbouw- of groentechniek. Michel van Bronkhorst is teamleider en trainer koudetechniek bij Opleidingscentrum GO° in Ede (Gld.) en ziet de nieuwe subsidieregeling als een goede impuls voor de branche.

“Bedrijven zijn door corona hard getroffen. Daardoor hebben veel bedrijven niet de financiële middelen voorhanden om het personeel trainingen en bijscholingen te laten volgen. De subsidieregeling vergoedt in sommige gevallen tot wel 80 procent van de kosten en daarmee wordt de financiële drempel veel lager. Ook is het een goede stimulans om de kennis en kunde van medewerkers in de installatietechniek naar een hoger plan te trekken.” 

Branchevereniging NVKL voert samen met Fedecom en FNV het subsidieproject uit.

Medewerkers, zelfstandigen en zzp’ers van 18 jaar en ouder die werkzaam zijn in de koudetechniek kunnen aanspraak maken op de subsidieregeling. Ook werkzoekenden of mensen die graag willen overstappen naar een baan in de koudetechniek, maken aanspraak op de regeling. De Nederlandse overheid wil daarmee de hoeveelheid nieuwe aanwas in de techniekbranche vergroten. 

Subsidie aanvragen

Op de onlangs gelanceerde website TechTalent.nu kan de subsidie eenvoudig worden aangevraagd. Op deze website staat een overzicht van alle begeleidingstrajecten, ontwikkeladviezen en scholingen waarop de subsidieregeling van kracht is. Onderstaande opleidingsinstituten bieden trainingen, trajecten en cursussen aan: Aeres Hogeschool, Aeres Tech, Focus op mobiliteit, Kader bureau voor kwaliteitszorg B.V. Mechan Academie, OMEO Groep, Opleidingscentrum GO, ROVC, Studium, Schouten & Nelissen, Sweeburg, Team Inspirator, Tutorial Opleidingen & Advies, VIV Academy, VMR Commerciele Groei, Verticaal Transport Centrum B.V. (VTC) en We Create.

Tot wel 80 procent vergoeding

De tegemoetkoming van de overheid in de kosten verschilt per training en traject en kan flink oplopen. “Het bedrijf of de zelfstandige ontvangt per training of traject een factuur waarin de subsidie als korting is verwerkt. Lukt het de cursist niet om de training of het begeleidingstraject vóór 31 mei 2022 af te ronden, dan volgt een aanvullende factuur”, legt Van Bronkhorst uit. Per medewerker kan er tot drie keer subsidie worden aangevraagd. 

Online modules

Naast praktijktrainingen of begeleidingstrajecten kunt uzelf of uw personeel ook online modules volgen. Deze modules kunnen op elk gewenst moment gevolgd worden . “Door de schaarste aan technische mensen kan personeel veelal niet gemist worden op de werkvloer. Het volgen van trainingen en begeleidingstrajecten neemt daardoor vaak veel kostbare tijd in beslag. Online modules bieden dan uitkomst. Deze modules kunnen ook voor of na werktijd of in het weekend worden gevolgd”, aldus Van Bronkhorst. 

Tijdig aanmelden

Het is raadzaam om uzelf of uw personeel tijdig aan te melden voor een opleiding, cursus en begeleidingstraject, want het aantal deelnemers is gelimiteerd. De aanmelding verloopt eenvoudig via TechTalent.nu. Om in aanmerking te komen voor de subsidie is het niet mogelijk om u rechtstreeks via het opleidingsinstituut aan te melden.
 
Bij aanmelding via TechtTalent.nu moet u een kopie van het ID-bewijs van de kandidaat en een ondertekende toestemmingsverklaring meezenden. Deze verklaring kunt u downloaden via de website. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u alle informatie over de training of het traject. 

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: