Werk in koude- en klimaattechniek gaat nog grotendeels door

Date

Ondanks de desastreuze invloed van het coronavirus op de economie, gaat het werk in de koel- en klimaattechniek nog grotendeels door. Dat constateert NVKL-managing director Henry Kruiper op basis van berichten uit de sector. Dat geldt echter niet voor installateurs in de markt van grootkeukens. Hun business is praktisch tot stilstand gekomen.

De alarmerende berichten over de installateurs die zich richten op koeling in grootkeukens komen van Uwe Reimer van Hoshizaki Europe. Hij schat dat de meeste bedrijven bijna geen werk meer hebben. “Dat komt doordat de meeste horecaondernemingen hun deuren hebben gesloten. “Dat geldt voor heel Europa. De ondernemers hebben de koeling leeggehaald en de installaties uitgezet. En doordat de inkomsten zijn weggevallen houden ze de hand zoveel mogelijk op de knip.”

Bedrijven nemen noodzakelijk voorzorgsmaatregelen

Bij andere bedrijven in de koel- en klimaatsector lijken de werkzaamheden nog wel grotendeels door te gaan, zoals onderhoud en het plaatsen van installaties. Dat meldt Henry Kruiper van de NVKL. “Er zullen her en der wel werkzaamheden wegvallen, maar over het geheel lijkt alles nog door te gaan. Bedrijven nemen daarbij de noodzakelijk voorzorgsmaatregelen, zoals het mijden van direct contact. En mensen met ziekteverschijnselen blijven thuis.”

Geen bedrijven in financiële problemen

Kruiper heeft nog geen berichten ontvangen van bedrijven die in de financiële problemen zijn gekomen en bijvoorbeeld aanspraak willen maken op een WW-uitkering voor personeel of kredietmogelijkheden. “Is dit wel het geval, dan hebben we ze gevraagd dit bij de NVKL te melden.“

Veel producten en componenten uit China en Italië

Kruiper verwacht nog wel problemen bij toeleveranciers. Dat komt omdat veel producten en componten afkomstig zijn uit China en Italië; juist die twee landen zijn hard zijn getroffen door het coronavirus. “De groothandel houden de voorraden zo goed mogelijk op peil.”

De koeling gaat door

Bij distributeur Uniechemie is de voorraad volgens commercieel directeur Rob Wolthuizen nog goed gevuld en hij ziet nog geen tekenen dat daar verandering in zal komen. Ook de afzet van het bedrijf verloopt nog goed. “We hadden aan het begin van deze week iets minder bestellingen, maar het is zeker geen dramatische daling. De koeling gaat door; componenten en koudemiddel blijven daarom nodig”, aldus Wolthuizen.

Geen aanwijzingen voor minder koudemiddelen

Ook bij Westfalen Gassen blijft de afzet nog goed doorgaan, zo constateert Henk-Jan Steenman van dit bedrijf. Er zijn volgens hem geen aanwijzingen dat er minder koudemiddel op de markt komt. “Dat blijkt uit de prijzen in de markt. Die zijn stabiel.”

Bron: koudeenluchtbehandeling.nl

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: