Aeres Tech bouwt begin volgend jaar de grootste virtuele onderwijsstudio van Nederland.

Date

Deelnemers die vanuit huis met een VR bril op en twee joysticks een warmtepomp of koude systeem kunnen installeren en onderhouden. In de studio van 160 m2 kunnen grote installaties binnengebracht worden, zodat trainers op afstand onderwijs kunnen geven. “Met deze stap laten we zien dat we veel vertrouwen hebben in de ontwikkeling van online onderwijstoepassingen, ook voor praktijkonderwijs.” 

Aeres Tech geeft behalve trainingen voor trekker monteurs ook trainingen in montage van airco’s en koude systemen in vrieshuizen en warmtepompen. Daarnaast maakt het videoproducties en organiseert het congressen en kennisevenementen in samenwerking met bijvoorbeeld de branchevereniging NVKL. Drie wanden zijn bekleed als ‘green screen’, een groen oppervlak waarop allerlei zaken te projecteren zijn zoals achtergronden, driedimensionale modellen, filmpjes , stroomschema’s en teksten. Er zijn vier vaste camera posities en er is een regiekamer en lichtplan. “Je kunt er makkelijk airco’s, warmtepompen of andere grote installatie naar binnen rijden en die uitvoerig gebruiken als lesmateriaal, vertelt Jaap Wouda, manager marketing en communicatie van Aeres Tech.

tekst gaat verder onder de foto's

Innoverend onderwijs

Corona heeft onlineonderwijs in een versnelling gebracht. De aanvankelijke onmogelijkheid van fysieke ontmoeting en vervolgens de periode van grote beperkingen spelen het héle onderwijs parten, maar het praktijkonderwijs in het bijzonder. Hierdoor moesten Aeres Tech en Opleidingscentrum GO° gedwongen innoveren op het gebied van onderwijs. Daarbij past de bouw van de onderwijsstudio, een ontwikkeling die de laatste jaren is gezet. Steeds vaker biedt het expertisecentrum voor koude-klimaat en warmtepomptechniek een mix aan van fysiek en online onderwijs. “Met behulp van de studio kunnen mensen aan de andere kant van de aardbol bereikt worden met onze trainingen”, vertelt Jaap Wouda, manager marketing en communicatie bij Aeres Tech.

Fysiek & online onderwijs

Het onderwijs en de trainingen gaan dus veranderen en zullen in de toekomst alleen maar geavanceerder worden. Maar daarbij zullen praktijktrainingen zeker niet verdwijnen, verwacht Wouda. “Je mist met onlinetrainingen toch een stukje interactie. De meeste dingen kun je goed uitleggen op beeld, maar sommige dingen moeten echt in de praktijk ervaren worden. We geloven dan ook in en-en. Praktijk is altijd nodig en dat kan ook nooit 100% vervangen worden door een online omgeving. Dat betekent dat een nieuwe balans zal ontstaan tussen fysiek en onlineonderwijs. We kunnen veel meer mensen bereiken en ons onderwijs op een betere en efficiëntere manier aanbieden.”

Tekst gaat verder onder de foto's

Opleidingscentrum GO°

Alle technische opleidingen en trainingen worden verzorgd in het Experticecentrum Koude-klimaat en warmtepomptechniek van Aeres Tech in Ede. Dit betekent dat deelnemers worden getraind in de dagelijkse werkomgeving, waar het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht. DesStudio zal per 1 maart operationeel zijn en is ook te huren voor producties van bedrijven in de installatiebranches. Denk hierbij aan productvideo’s, livestreamproducties, instructie en gebruiksvideo’s.

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: