Trainingsexemplaar van unieke compressor bij Aeres Tech

Trainingsexemplaar van unieke compressor

Date

Het Expertisecentrum Koudetechniek in Ede heeft sinds enkele weken de beschikking over een bijzonder trainingsexemplaar van een olievrije Turbocor compressor, van het merk Danfoss, een machine met magnetische lagers. Dit unieke ontwerp is voor trainingsdoeleinden opengewerkt, zodat de machine tijdens de praktijklessen uitvoerig bestudeerd kan worden. De machine is aan Aeres Tech beschikbaar gesteld door IBK uit Houten, specialist in koude- en klimaattechniek.

Olievrije compressor

De olievrije compressor wordt steeds vaker toegepast in koudesystemen om warmte te onttrekken, vooral met heet oogmerk van efficiency. “Wij zijn vertrouwd met de toepassing van oliescheiders in onze systemen, maar beter is het natuurlijk als er helemaal geen olie aan te pas komt. Olie vormt als het ware een filmpje in de koperen leidingen, dat vergroot de weerstand en bemoeilijkt de warmteoverdracht. Dat beïnvloedt de overdrachtscoëfficiënt van het systeem nadelig”, zegt trainer Koudetechniek Kees Oostrum van Aeres Tech.

Compressor IBK

Met de magnetische Turbocor als hart van het koudesysteem verdwijnt dus de olie uit het systeem. De efficiency neemt daardoor op meerdere fronten toe: in de leidingen verbetert de warmteoverdracht en de machine draait met een hoger rendement, meer toeren en lagere geluidsniveaus. “Alleen al bij het opstarten van de machine boekje een enorme energiewinst ten opzichte van traditionele compressoren”, zegt Oostrum.

Deze nog maar enkele jaren geleden ontwikkelde compressortechniek is nog volop in ontwikkeling: de grote machines draaien op 18.000 tot 36.000 toeren en dat is volgens Oostrum nog lang niet het eindpunt: “Deze actuele technische ontwikkeling draagt uiteindelijk bij aan energiezuinige en klimaatvriendelijke koudesystemen. Wij vinden het geweldig dat we deze techniek tastbaar kunnen maken voor de deelnemers aan onze opleidingen en trainingen. Want dat hoort bij ons didactische concept: learning by doing: wij werken niet vanuit de boekjes, maar altijd met de dagelijkse beroepspraktijk als uitgangspunt.”

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: