Interview Kenneth en Mike

Interview met Kenneth en Mike

Date

De één is amateur darter met een volle bekerkast en de ander hoopt ooit de Klaas Jan Huntelaar van SV Meerkerk te worden, maar allebei zijn ze al op zestienjarige leeftijd in de koudetechniek sector beland. We vroegen Kenneth en Mike hoe ze het hoofd koel houden in de klaslokalen van Aeres Tech; waar de gemiddelde leeftijd van hun medestudenten zo ongeveer tien jaar hoger ligt. In het interview wisten ze ons te verrassen door hun nuchtere kijk en volwassen manier van doen. Ze vertelden ons wat ze in het dagelijks leven allemaal mee maken. Wat ze het mooist vinden aan de branche. Wat ze in het weekend doen. En belangrijker; hoe ze al zo vroeg terechtgekomen zijn in de wereld van de koeling. 

Goedemorgen jongens, wat leuk dat jullie mee wilden werken! Het weekend staat weer bijna voor de boeg; doen jullie veel in het weekend? Hebben jullie al plannen?

Kenneth: Ik ga meestal voetballen. Ik voetbal bij SV Meerkerk en mijn positie is vaak voorin als spits of vleugelspeler.

Welke klasse speel je?

Kenneth: We spelen momenteel vierde klasse.

Is er een voetballer waar je graag op zou willen lijken?

Kenneth: Als ik dan toch voor een voorhoede speler moest kiezen dan kies ik toch voor Huntelaar. Hij wil altijd winnen, probeert iedere bal te hebben en kan heel explosief uit te hoek komen. Zijn wilskracht vind ik wel vet!

Voetbal jij ook Mike?

Mike: Heb ik vroeger wel gedaan, maar ik zit nu op darten. Daar ben ik in de avonden en soms in de weekenden mee bezig. Ik oefen vaak thuis en doe dan in de weekenden wel eens mee aan wedstrijden. Ik ben nog niet oud genoeg om in de kroeg te mogen gooien dus ik mag nog niet meedoen bij alle wedstrijden maar af en toe is er dan een toernooi waarbij ik wel mag gooien. Van die toernooien heb ik er nu drie gewonnen.

Wat voor toernooien zijn dat dan? Kun je bijvoorbeeld tijdens zo’n toernooi ook gewoon de volgende Van Gerwen tegenkomen?

Mike: Ja, je hebt bij ons geen verschillende klassen of zoiets dus soms kun je een goede speler tegenkomen..

Doordeweeks zitten jullie natuurlijk hier op school. We hebben jullie net uit de klas gehaald, daar zijn jullie veruit het jongst. Hebben jullie soms moeite met het het leeftijdsverschil?

Kenneth: Niet echt eigenlijk. Ik merk niet echt het verschil of ik nou met iemand van twintig of zestien moet samenwerken, dat maakt mij niet uit.

Maakt de rest van de klas er niet af en toe een grapje over?

Mike: Nee eigenlijk helemaal niet.

Niet?! Wat een lieve klas!

Beide: Haha. Ja misschien wel ja.

Voor het werken in de koudetechniek moet je natuurlijk wel een beetje handig zijn, zit die handigheid bij jullie in de familie? Werken jullie ouders in de techniek?

Mike: Nee beide niet. M’n pa is taxichauffeur maar zei tegen mij dat ik wel de techniek in kon gaan en dat heb ik maar gedaan eigenlijk.

Kenneth: Ja m’n pa is blokkenlijmer en m’n moeder werkt bij een filterbedrijf dus ik heb het wel een beetje van hen gekregen. Al mijn broers werken ook in de techniek.

Maar hoe zijn jullie eigenlijk in de koudetechniek terechtgekomen?

Mike: Ik heb eerst stage gelopen bij Van Kempen, een specialist in de koudetechniek, toen ik nog op het vmbo zat en dat is eigenlijk van beide kanten wel goed bevallen. Ik wilde er graag meer over weten, vroeg welke school het beste was en zij zeiden Aeres Tech.

Kenneth: Ja eigenlijk best wel simpel. Ik heb ook eerst in de koudetechniek snuffelstage gedaan en daarna ben ik daar vakantiewerk blijven doen. Ik heb ook nog een tijdje bij een loodgietersbedrijf stage gelopen. Dat vond ik niets aan om zo maar te zeggen; dan sta je de hele dag op de bouw in de bagger en lig je met je buik in de bagger en dat hoeft van mij allemaal niet. Ik moest dan op een bloedhete dag met 30 graden met m’n kop onder de funderingsplaten gaan liggen en toen vond ik het wel mooi geweest. Het vervelendste wat ik ooit gedaan heb is in de stromende regen dakleer branden..

Waarom is dat zo vervelend dan?

Kenneth: Ja vuur en regen gaan niet echt samen, snap je?

Wat vinden jullie eigenlijk leuk aan de koudetechniek?

Kenneth: Dat je iets voor iemand anders kan betekenen. Op de bouw denk je daar minder snel aan want je komt niet in contact met de persoon voor wie je een huis bouwt. Maar met bijvoorbeeld het ophangen van een airco kun je echt mensen blij maken.

Mike: Dat je overal een keer komt en dat wat je doet elke keer verschillend is. Ik hou wel van afwisseling, ben zelf nog niet in het buitenland aan de slag geweest maar dat lijkt me ook geweldig.

Zijn er ook momenten waarop je het minder leuk vind?

Kenneth: Nou niet echt maar je merkt wel verschil tussen de mensen bij wie je aan het werk bent. Het valt me wel op dat we soms klanten hebben die niet heel rijk zijn en daar wordt je soms echt in de watten gelegd, krijg bijvoorbeeld je altijd wat lekkers bij de koffie, maar bij mensen die geld zat hebben kan er soms nauwelijks een glaasje water van af.

Heb je bij jullie thuis al een aircootje opgehangen?

Kenneth: Haha, nee nog niet maar komt wel!

Het is natuurlijk een beetje een flauwe vraag, maar als je nou een beetje in de toekomst zo kunnen kijken; hoe zien jullie jezelf dan over bijvoorbeeld vijf jaar?

Mike: Dan hoop ik wel zelf op de bus zit en zelf naar klanten ga. Het lijkt me mooi om voor mijn eigen zaken te gaan doen en zelfstandig op pad te gaan.

Kenneth: Het lijkt mij ook wel mooi om, naast een eigen bus te hebben, tegen die tijd zelf een stagiair te hebben. Ik ben natuurlijk niet lang geleden zelf stagiair geweest en ‘t lijkt me wel lachen om het van de andere kant te zien.

Jullie willen dus beide graag jullie eigen bus en eigenlijk ook zelf je eigen gang gaan, is dat omdat je af en toe het idee hebt dat je het beter weet of sneller kan?

Kenneth: Ja opzich heb je af en toe nog wel de oudere generatie die het nog volgens de oude stempel doet en wij leren soms wel de nieuwe en snellere manier. Ik probeer het dan wel te vertellen maar of de ander dat dan aanneemt is vraag twee.

Maar aan de andere kant, als hij dat al jaren zo doet en hij levert al jaren goed werk dan moet ik dat ook gewoon respecteren.

Mike: Ja iedereen heeft wel zijn eigen manier om dingen te doen. Iedereen doet ‘t eigenlijk wel weer anders..

Jongens bedankt! Nog een laatste vraag: als jullie iets moeten meegeven aan jongens die nog voor een bepaalde vakopleiding moesten kiezen, wat zou dat dan zijn?

Mike: Ik denk dat het gewoon heel belangrijk is dat je iets kiest wat je leuk vind en wat een beetje bij je past.

Kenneth: Ja. Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar ik vind het wel belangrijk dat je dingen uitprobeert op stage. Je moet uiteindelijk gewoon erop uit en er gewoon vol voor gaan. Je moet, voordat je iets gedaan hebt, niet denken dat je het toch niet leuk vindt maar het gewoon proberen. Kijk ik dacht dat eerst wel maar ik kwam er later achter dat ik de koudetechniek toch heel leuk vind.

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: