Opleidingscentrum GO

Aeres Tech neemt beheer over van Airco-kenniscentrum.nl

Date

Het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech in Ede heeft de gehele inhoud en het beheer van de veel geraadpleegde website www.airco-kenniscentrum.nl overgenomen van eigenaar/beheerder Peter Uges. De website bevat een schat aan onafhankelijke informatie over innovaties in de luchtbehandeling. De informatie is met name gericht op gebruikers van airconditioners en opdrachtgevers die er een willen aanschaffen of een luchtbehandelingsinstallatie willen laten bouwen.

“Bedrijven blijken zelf nogal eens terughoudend te zijn met het verstrekken van objectieve informatie”, zegt Uges, de pensionado die inmiddels de zeventig ver is gepasseerd en geen opvolger heeft om de inhoud van de website te actualiseren en bij te houden. Het Expertisecentrum Koudetechniek van Aeres Tech heeft die inhoudelijk kennis wél, is net als Uges onafhankelijk en graag bereid om het beheer van de site over te nemen.

Uges draagt de website ‘om niet’ over. Hij is een bekende persoonlijkheid binnen de KNVvK, de technisch wetenschappelijke vereniging voor luchtbehandeling en koudetechniek. Inmiddels heeft hij er onderhand een levenslange carrière opzitten als bestuurslid en (ere)lid van deze vereniging. Ook na zijn pensionering is hij zich blijven inzetten voor verspreiding van kennis en informatie. Daarnaast spant hij zich in om jonge mensen enthousiast te maken voor de koudetechniek.

Mede daarom heeft Uges zes jaar geleden de website airco-kenniscentrum.nl opgezet. Hij deed dat met steun van leden van zijn ‘eigen’ KNVvK én van ISSO, het kenniscentrum voor de installatietechniek. De website is een vraagbaak voor iedereen die onafhankelijke informatie zoekt over het gebruik, installatie en onderhoud van airco- en luchtbehandelingsinstallaties.

“De communicatie tussen ons vakgebied en de gebruiker is nog steeds wel eens lastig”, zegt Uges. “Dat geldt natuurlijk niet voor een visboer. Die weet heus wel dat de maden zijn boeltje naar buiten dragen als hij niet goed koelt. Maar airco en luchtbehandeling is ingewikkelder. Hoe vaak hoor je mensen niet klagen dat het te koud is op kantoor. Of juist te warm? We communiceren vaak niet goed wat het allemaal is, wat het doet en hoe het werkt. Voor leken is dat vaak te technisch en dus moeilijk te begrijpen. Het airco-kenniscentrum.nl is het platform waar iedereen de informatie kan vinden die hij nodig heeft.

Per maand krijgt de website gemiddeld ruim 8000 unieke bezoekers. Die bezoekers kijken het meest onder thema’s als innovatie, luchtbehandeling, regelgeving en aanbevelingen. Maar ook op onderwerpen als duurzame energie, onderhoud, warmteterugwinning en bijvoorbeeld bevochtigingskoeling wordt veel gezocht. Uges: “Het leuke is dat we merkten dat niet alleen gebruikers en opdrachtgevers de website gebruiken, maar ook deelnemers aan vakinhoudelijke cursussen”. Dat leidde ertoe dat de website ook wordt gebruikt om belangstelling voor het vakgebied aan te wakkeren onder jongeren en zijinstromers. “Het lag dan ook voor de hand dat een opleidingsinstituut als Aeres Tech (vroeger PTC+) het beheer van de website gaat voortzetten”, zegt Uges.
Voor Aeres Tech is de website een welkome loot aan de stam, zegt Jaap Wouda, communicatieadviseur. “Het uitdragen van kennis en informatie over koudetechniek en luchtbehandeling is voor Aeres  Tech ‘core business’. Wij zijn als vaste uitvoerder van het hele opleidingsprogramma van Opleidingscentrum GOº natuurlijk heel blij dat Peter Uges naar ons heeft gekeken om de website voort te zetten. Onze trainers beschikken niet alleen over de juiste actuele kennis over innovaties in de koudetechniek, maar ook over de vaardigheden om dat aan anderen over te dragen. De website is bij ons in goede handen, daar kan Peter Uges op rekenen.”

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: