Informatieavond

Kom naar de informatieavond en laat je inspireren.

Beroepsopleidingen

Werken in de koude- en klimaattechnische sector is gevarieerd. Een monteur installeert, repareert en onderhoudt bijvoorbeeld ijsbanen en skipistes, koel- en vrieshuizen of koelvitrines in horeca en supermarkten. Maar daar houdt de koudetechnische wereld niet op. Bijna geen product in de wereld is gemaakt zonder techniek uit de koude- of klimaatsector, zelfs vliegtuigen en schepen!

Bij de erkende mbo-opleidingen van opleidingscentrum GOº, werk je en leer je gelijktijdig. GOº helpt jou bij het zoeken van een werkplek in de buurt van je woonplaats. Wanneer je met het bedrijf tot overeenstemming bent gekomen, krijg je een praktijkbegeleider toegewezen die jou begeleidt. Naast dat je de opleiding volgt heb je een arbeidsovereenkomst en ontvang je salaris. Daarnaast hoef je je vaak geen zorgen te maken over de studiekosten, omdat deze bij de meeste BBL-opleidingen door jouw werkgever worden betaald.

Na een bepaald aantal weken werken kom je telkens een periode van een week naar het opleidingscentrum in Ede voor theorie- en praktijklessen. Tijdens de opleiding ontwikkel je vaardigheden om (beroeps) problemen goed en creatief op te lossen. Je oefent dit in verschillende praktijksituaties. De opleidingen vinden plaats in het Experticecentrum Koudetechniek van Aeres Tech (voorheen PTC+) in Ede. Het voordeel hier van is dat je traint op systemen waar je dagelijks in je werk mee te maken hebt. Alles wat je dezelfde dag leert kun je de direct toepassen in de praktijk.

 

Waarom kiezen voor een carrière in de koudetechniek?

  • Een gevarieerde en leuke branche om in te werken
  • Volop carrièrekansen en baanzekerheid
  • Opleiding bestaat uit 80% praktijk 20% theorie
  • Goed salaris

 

 
 Opleiding  Niveau  Duur
AIRCO/WARMTEPOMPMONTEUR
Kan split- en multisplitsystemen plaatsen, aansluiten en in bedrijf stellen. Kan preventief onderhoud uitvoeren aan dergelijke systemen. Kan aan dergelijke systemen eenvoudige storingen herkennen en verhelpen.
 2  2 jaar
MONTEUR KOUDE- EN KLIMAATSYSTEMEN
Kan commerciele koude- en klimaatsystemen met synthetische koudemiddelen plaatsen, aansluiten en in bedrijf stellen. Kan preventief onderhoud uitvoeren aan dergelijke systemen. Kan aan dergelijke systemen eenvoudige storingen
herkennen en verhelpen.
 2  2 jaar
SERVICEMONTEUR KOUDE- EN KLIMAATSYSTEMEN
Kan (complexe) commerciele koude- en klimaatsystemen met synthetische koudemiddelen in bedrijf stellen. Kan aan dergelijke systemen preventief onderhoud uitvoeren. Kan aan dergelijke systemen koudetechnische en elektrotechnische storingen herkennen en verhelpen.
3  2 jaar

EERSTE MONTEUR KOUDE- EN KLIMAATSYSTEMEN
Kan (complexe) koudesystemen met synthetische en natuurlijke koudemiddelen (NH3, koolwaterstof, CO2 enz.) aanleggen en in bedrijf stellen. Kan uitvoerenden, ook van toeleverende bedrijven, aansturen en controleren. Kan de NOBO begeleiden en ondersteunen bij inspectie en in bedrijf stellen. Kan het bedrijf vertegenwoordigen bij bouwvergaderingen.

 3  2 jaar
TECHNICUS MAINTENANCE KOUDE_ EN KLIMAATSYSTEMEN
Kan (complexe) commerciële en industriële koude- en klimaatsystemen met synthetische en natuurlijke koudemiddelen (NH3, koolwaterstof, CO2 enz.) in bedrijf stellen. Kan aan dergelijke systemen preventief onderhoud uitvoeren. Kan aan dergelijke systemen koudetechnische en elektrotechnische storingen herkennen en verhelpen.
 4  2 jaar
SYSTEEMONTWERPER KOUDE- EN KLIMAATSYSTEMEN
Is in staat alle benodigde informatie te verzamelen, zowel intern als extern bij de opdrachtgever, om een correcte koellastberekening te maken. Is in staat een dergelijke berekening te maken. Kan het juiste koudemiddel selecteren. Kan de benodigde systeemcapaciteit bepalen. Kan de benodigde componenten selecteren en in het systeem projecteren. Kan voor zowel koude- als klimaatsystemen het systeem verwoorden in een commerciële offerte. Kan deze offerte bij de opdrachtgever verdedigen en aanbevelen.
 4  2 jaar