Bij Dutek op locatie

Training Brandbare Koudemiddelen op locatie

Date

Training op locatie met hulp van het bedrijfsleven? Natuurlijk kan dat! Het maakt een training nog interessanter en beeldender. Zo ontdekte trainer Michel van Bronkhorst dat een dergelijke samenwerking de best mogelijke kennisoverdracht oplevert. Dankzij Dutek Energy Solutions kregen zijn cursisten een op maat gemaakte training over de werking en veiligheid van brandbare koudemiddelen.

Praktijk acb
Dutek op locatie
Bij Dutek op locatie
Het provinciehuis van Overijssel te Zwolle wordt met hulp van natuurlijke koudemiddelen verwarmd en voorzien van warm tapwater. Klimaatbestendig? Jazeker! Vooralsnog is het een van de eerste overheidsgebouwen in Nederland die op een duurzame manier warmte opwekt. De warmtepompen zijn geleverd én worden onderhouden door Dutek. Ramon Ketelaar en zijn collega’s bouwden de installatie. Dankzij de gastvrijheid van het provinciehuis werd een training Brandbare Koudemiddelen (tot 25 kilogram koudemiddelinhoud) een interessant praktijkvoorbeeld. 

Opleiders volgen marktbewegingen

Volgens Michel was dit type training een bijzondere ervaring: “Er is op dit moment veel te doen over koudemiddelen in het kader van milieuwetgeving. Bedrijven spelen daarop in en opleiders zijn gekoppeld aan de bewegingen die de markt maakt. Onze training moet naadloos aansluiten bij de laatste technieken. Ter plaatse en met hulp van gespecialiseerde bedrijven steek je veel meer op, ook als docent.” 
 

Veiligheid en koudemiddelen

Steeds vaker kiezen gebruikers voor natuurlijke koudemiddelen in koelinstallaties en warmtepompen. Dit omdat deze middelen duurzaam zijn; zij sparen de ozonlaag en dus het milieu. Nog altijd is het grootste deel van installaties gevuld met schadelijke broeikasgassen zoals HFK’s of Fluorkoolwaterstoffen. Europese regelgeving stuurt aan op milieuvriendelijke alternatieven: die van de natuurlijke koudemiddelen. 

Natuurlijke – brandbare - koudemiddelen: 

  • Water
  • CO2 (R744)
  • NH3 (R717)
  • Koolwaterstoffen, zoals ethaan (R170), propaan (R290), propeen (R1270), butaan (R600), iso butaan (R600a)

Vervolg training

“De training draait vooral om de veiligheid tijdens het werken met deze koudemiddelen. Specifieke eigenschappen komen aan de orde. Deze training gaf een kijkje vóóraan in de keuken van koudetechniek en vraagt om een vervolg. Het is de bedoeling om samen met de cursisten, in het opleidingscentrum in Ede, nog een aantal testen te doen op brandbare eigenschappen. Om vaardigheden verder aan te scherpen en specifieke vragen, dankzij nog meer praktijk, te kunnen beantwoorden,” zo licht Michel toe. 

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: