Mannen bestuderen warmtepomp

‘Imago-risico voor warmtepomp door expertisegebrek’

Date

De warmtepomp is bezig aan een gestage opmars, maar loopt het gevaar van imagoschade. Dat zegt Michel van Bronkhorst van het Opleidingscentrum GOº voor de koudetechniek. “Het gaat te vaak mis bij het berekenen, plaatsen en inregelen van deze machines. Het gevolg is dat installaties slecht presteren en daardoor ook nog eens energie gaan slurpen in plaats van te besparen”.

Meten en goed inregelen zijn essentieel voor het goed functioneren van warmtepompen en airco-units die vaak zowel worden gebruik om ’s winters te verwarmen als ’s zomers te koelen. Van Bronkhorst: “Als een installatie koeltechnisch niet goed presteert, zie je dat terug in de elektriciteitsrekening. Daarom hebben monteurs elementaire kennis nodig van de natuurkundige processen waarmee deze installaties werken.”

“Steeds meer installatiebedrijven leggen zich tegenwoordig ook toe op het plaatsen van warmtepompen. Dat is logisch omdat deze techniek een bijdrage kan leveren aan energiebesparing en energietransitie. Het gevaar bestaat dus dat het ondeskundig gebeurt. Wij zijn ervoor om de noodzakelijk kennis toe te voegen”

Gelukkig zien bedrijven in de sector steeds beter dat de werking van de installaties staat of valt met de deskundigheid waarmee capaciteit is uitgerekend en de installaties is geplaatst en ingeregeld. Opleidingscentrum GOº leidt honderden installatiemonteurs op. Het vereist specifieke kennis om te begrijpen hoe warmtepompen en aircosystemen in de winter verwarmen en in de zomer kunnen koelen. Besparingen in de winter bespaart, kun je in de zomer aanwenden om te koelen. “Maar dat werkt alleen als de capaciteit goed is berekend en de installatie nauwkeurig is ingeregeld”.

Van Bronkhorst vindt dat de installatiebranche en de klimaatbranche samen de verantwoordelijkheid moeten nemen om met voldoende kennis en expertise klanten te adviseren over de moderne apparatuur die momenteel op de markt komt. Ik weet dat er bedrijven zijn die de doos uitpakken, de installatie aan de muur schroeven en er weer vandoor gaan. Dat moeten we niet willen.”

De meet- en regeltechniek in de installaties is bepalend voor het succes. “Moderne warmtepompen hebben een gemiddeld rendement van 4 SCOP, maar de opbrengst van de installatie staat of valt met het inregelen en het begrip van de werking van het warmtetransport in het koelsysteem. Een moderne gasgestookte cv-ketel met een rendement van 0,9 haalt dat door het directe karakter eigenlijk altijd. Een cv-ketel kan immers pieken; een andere techniek. Warmtepompen die werken met natuurlijke koudemiddelen, zoals propaan en butaan functioneren weer met een traditionele warmteafgifte, maar de installateur en de gebruiker moeten zich dan wel bewust zijn van mogelijk een explosie- en brandgevaar bij ondeskundig gebruik.”

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: