afbeelding met vrouw en man, Voor het enige échte certificaat om, alles te repareren, aansluiten en installeren

Hoe zet je goede videocontent in? En waar begin je?

Date

Ga je lezen of video kijken? Vaak valt de keuze op video, omdat mensen voornamelijk visueel zijn ingesteld. Bewegende beelden met geluid blijven veel beter hangen en zijn aantrekkelijker dan grote lappen tekst. Video is in deze tijd belangrijker dan ooit dankzij platformen zoals YouTube en TikTok! In deze blog nemen we je mee in de trends en ontwikkelingen op het gebied van video en onderwijs.

7 tips voor educatieve videocontent!

Algemene videotrends

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, net als de veranderingen in het medialandschap waarin video wordt geconsumeerd. Het overbrengen van jouw boodschap via visuele communicatie moet overeenkomen met de manier waarop jouw doelgroep naar video kijkt. Een trend van de afgelopen jaren is dat de spanningsboog van kijkers kleiner wordt. Dit betekent niet dat alle lange video’s per definitie worden afgekeurd: belangrijker is dat de kijkers van A tot Z geboeid blijven door jouw content, ongeacht de lengte van de video.

Feiten die je moet weten over videocontent!

  • 78% van de mensen kijkt elke week online video. 55% van de mensen kijkt zelfs dagelijks online video. [Hubspot]
  • Volgens Cisco zal 80% van al het internetverkeer in 2021 bestaan uit online video. [Cisco]
  • Een minuut aan video is volgens een onderzoek van Forrester Research evenveel waard als 1,8 miljoen woorden. [Forrester Research]
  • Ondernemingen die video gebruiken op hun website zien 41% meer bezoekers naar hun website komen vanuit zoekmachines in vergelijking met ondernemingen die geen video gebruiken op hun website. [Vidyard]
  • Kijkers van een video slaan gemiddeld 95% van de boodschap op in verhouding met 10% van de lezers van een tekst. [Wirebuzz]
  • Video’s op social media genereren 1200% meer deelacties dan foto’s en tekst gecombineerd. [Wordstream]
  • Het toevoegen van een video aan een landingspagina kan je conversiepercentage met zo’n 80% verhogen. [Unbounce]
  • De zoekopdrachten naar ‘How to’-video’s op YouTube zijn tot nu toe jaarlijks bijna met 70% gestegen. [ThinkwithGoogle]
  • Dagelijks kijken mensen meer dan 100 miljoen uur aan video op Facebook [BlueCorona]

Video based learning

Naar verwachting is in 2021 75 procent van al het mobiele dataverkeer video. Elke dag worden op YouTube meer dan een miljard educatieve video’s bekeken, van make-up tutorials tot software-instructiefilmpjes en online colleges. Je kunt op YouTube je eigen educatieve kanaal aanmaken. Uiteraard aan de hand van how to’s over bereik van je doelgroep en geld verdienen met je kanaal. Kort gezegd: je kunt niet meer om video als leercomponent heen. Denk hierbij ook aan animaties, gifs, whiteboard-filmpjes en screencasts.

Mobiel: learning on-the-go

Het is een must voor leercontent-aanbieders om lesstof via de smartphone toegankelijk te maken. Dat kan in de vorm van apps van leerplatformen tot video’s en tekst. Handig voor onderweg. De gebruiker stelt hoge eisen aan design en toegankelijkheid, ze zijn social media gewend waar alles naadloos werkt. Maar ook leren via audio is ongekend populair. Sommige mensen hebben een voorkeur voor auditief leren, bijvoorbeeld bij het leren van een vreemde taal.

Podcasts, zijn tegenwoordig eenvoudig zelf te maken en te verspreiden via onder andere Soundcloud. Ze bestaan al meer dan 15 jaar en sinds 2016 neemt het beluisteren ervan in Nederland toe. Volgens het Nationaal Luister Onderzoek 2019 luisteren bijna 5 miljoen mensen naar podcasts, waarvan een kwart een abonnement heeft op een of meerdere podcasts, met name via Spotify. Dit is een perfecte manier om je eigen interessegebieden te volgen en bij te leren.

How to’-video’s

Veel organisaties en onderwijsinstellingen zetten steeds meer in op ‘How to’-video’s. Deze instructievideo’s worden ingezet als alternatief en ondersteuning voor lessen en trainingen. Instructievideo’s geven deelnemers de kans om 24/7 anywhere in hun eigen tempo te kijken en te leren. De verwachting is dan ook dat veel organisaties dit jaar vol in gaan zetten op instructievideo’s.

Verkleining kloof digitaal- en offline onderwijs

Voor onderwijsinstellingen zijn instructievideo’s een interessante ontwikkeling. Korte video’s van maximaal vijf minuten, waarin afgekaderde onderwerpen worden toegelicht. Als trainers deze educatieve video’s opgeven als verplichte kost biedt dat ruimte om tijdens echte lessen de diepte in te duiken. Deze manier van werken kennen deze meeste docenten/trainers als ‘flipping the classroom’ deze vorm van Blended learning stamt uit 1997. Het idee erachter is dat de leerlingen thuis zich voor kunnen bereiden (theoretisch) en in de klas er vragen over kunnen stellen en de kennis toe kunnen passen (praktisch).

Kennisclips zijn niet meer iets van alleen de grote studio’s of organisaties

Momenteel staan kennisclips nog in de kinderschoenen. Amateuristische video’s worden langzaam uitgebouwd tot professionele producties. Studio’s met goede belichting, camera’s en geluid maken de clips tot een aantrekkelijke leeromgeving. Zogeheten green screens bieden kansen om de les aan te vullen met 3D animaties. Bijvoorbeeld door een levensgroot motorblok naast de docent in beeld te brengen. Met name voor praktijklessen wordt hiermee de kloof gedicht tussen fysiek en digitaal lesgeven.

Meter = weten

Trainers en marketeers kunnen data van kennisclips ook analyseren om antwoord te krijgen op vragen als ‘op welk punt haken kijkers af?’, en wanneer spoelen kijkers door?’. Docenten krijgen hiermee inzicht in wat de studenten als moeilijk ervaren, of juist als te eenvoudig.

Hoe zet je goede videocontent in? En waar begin je?

Het is niet zo dat elke video zomaar werkt en bij je doelgroep de juiste impact achterlaat. Zoals bij alle content-type geldt, bedenk goed welke content je maakt voor welke doelgroep en laat je boodschap op de juiste manier aansluiten. De uitdaging bij elk soort video is het simpel te houden.

  • Tip 1: Ken je doelgroep!
  • Tip 2: Schrijf op wat je wil bereiken met jouw video?
  • Tip 3: Zorg dat je video technisch goed is.
  • Tip 4: Één heldere boodschap met een pakkend begin (kop, romp en staart).
  • Tip 5: Pas entertainment, interactie of humor in je video toe.
  • Tip 6: Hoe ga je je video verspreiden?
  • Tip 7: Vraag hulp van een professional als je het zelf niet voor elkaar krijgt!

Wil je geen verhaal van Aeres Tech Productions missen?

Laat je e-mailadres achter en ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met inspiratie op het gebied van innovatie in het onderwijs, lesstof en videoproducties.

Opleidingscentrum GO° is een samenwerking van: