Blended learning is vooral veel efficiënter

14 juli 2017

Positieve reacties op F-gassenopleiding bij GOº

Het is vooral veel efficiënter, zeggen de deelnemers aan de nieuwe opleiding F-gassen van Opleidingscentrum GOº en Aeres Tech in Ede. Voor een traditionele F-gassen-opleiding zijn deelnemers zeker tien werkdagen afwezig. Maar nu voor het eerst een groot deel van de theoretische voorbereiding ‘online’ kan plaatsvinden, zijn er nog maar zes ‘verletdagen’. “Dat komt omdat ze hun voorbereidingen thuis of tijdens loze uren op het werk kunnen doen”, zegt trainer Michel van Bronkhorst. 

Het opleidingscentrum GOº voor de koudetechniek heeft in juli de eerste F-gassenopleiding volgens het nog nieuwe principe van ‘blended learning’ voltooid. De acht deelnemers slaagden met vlag en wimpel voor hun examen. “Deze vorm van leren vraagt wel een actievere houding van de deelnemers”, zegt Michel van Bronkhorst. “Je kunt niet achterover leunen; bij de aanvang van de cursus wordt persoonlijk initiatief gevraagd om zelf in actie te komen, de theoretische stof door te nemen en die via het systeem ook te toetsen.”

E-learning en praktijktraining

Blended learning is een leervorm die E-learning en praktijktraining combineert. Daarbij wordt de theorie digitaal aangeboden via een combinatie van tekst en interactief beeld. Na het doornemen van de stof kan de deelnemer zichzelf online toetsen en controleren of hij of zij de stof voldoende beheerst. Tijdens de volgende praktijktraining kan de opgedane kennis meteen worden gebruikt.

Opleidingscentrum GOº heeft samen met Aeres Tech een onlineprogramma ontwikkeld, dat in juni en juli voor het eerst is toegepast. De deelnemers zijn enthousiast en niet alleen omdat deze vorm van leren hen vier werkdagen scheelt. “Het voordeel was dat ik de lesstof heel gedoseerd tot me kon nemen”, zegt deelnemer Bas van de Kamp. “En een boek geeft geen feedback, dat is online heel prettig”, voegt hij eraan toe.

Rob Struycken heeft een eigen installatiebedrijf en wil zich meer toeleggen op het installeren van warmtepompen. “Dan is het F-gassendiploma noodzakelijk. Ik vond het best pittig, maar het scheelt me mooi vier werkdagen om het deels online te doen”. Hoewel het online-gedeelte van de F-gassenopleiding voor een groot deel nog bestaat uit teksten en tekeningen, wordt momenteel al hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het lesmateriaal. Zo is te verwachten dat op termijn de lesstof verder wordt verrijkt met animaties en wellicht met interactieve filmpjes. 

“Maar de structuur die staat als een huis”, zegt Michel van Bronkhorst. Het gaat erom dat we de deelnemers thuis of op het werk zich laten voorbereiden en dat zij de toetsen blijven herhalen totdat zeker is dat ze de leerstof beheersen. Voor echt praktische zaken, zoals instructies met een expansieventiel of het vacumeren, blijven we aangewezen op onze vertrouwde en hoogwaardige praktijktrainingen.”

Meer informatie over blended learning F-gassen? www.opleidingscentrum-go.nl